Thailand Mungkin Berdepan ‘Senario Terburuk’ Andai Kes Harian COVID-19 Cecah 30,000

BANGKOK: Pihak berkuasa kesihatan Thailand memberi amaran kes harian COVID-19 boleh mencecah antara 20,000 dan 30,000, bakal mencetuskan ‘senario terburuk’ andai tiada langkah kawalan penyakit yang ketat.

Dalam tempoh 24 jam, Thailand mencatat peningkatan kes harian terbesar dengan 11,784 jangkitan baharu, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 415,170.

Sejumlah 81 lagi kematian turut dilaporkan, menjadikan jumlah terkumpul sebanyak 3,422 sejak pandemik dikesan Januari tahun lalu.

Jurucakap Jabatan Penerangan Kementerian Luar, Pensom Lertsithichai berkata lonjakan mendadak kes COVID-19 kebanyakannya berkaitan dengan varian Delta yang lebih cepat merebak.

“Dengan kadar vaksinasi yang tinggi, kerjasama daripada masyarakat dalam mematuhi langkah-langkah kesihatan awam, dapat mengelakkan situasi lebih buruk,” katanya pada taklimat harian COVID-19 di sini pada Isnin.

Dalam usaha membendung penularan pandemik COVID-19, kerajaan akan melaksanakan langkah pencegahan lebih ketat di 13 zon merah gelap merangkumi Bangkok dan tiga wilayah baharu iaitu Chon Buri, Ayutthaya dan Chachoengsao bermula Selasa hingga 2 Ogos.

Jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA) Dr Taweesin Visanuyothin berkata mulai esok, hanya pasar raya, farmasi dan pusat vaksinasi (di pusat beli-belah) sahaja yang dibuka.

Menurut beliau bank, kedai komputer, kedai telefon di pusat beli-belah ditutup mulai esok.

Selain itu, perintah berkurung bermula 9 malam hingga 4 pagi dan perhimpunan melebihi lima orang di zon merah gelap adalah dilarang.

Beliau berkata, pusat pemeriksaan dan saringan turut disediakan zon merah gelap untuk mengelakkan penduduk di kawasan ini pergi ke wilayah lain.

“Tempoh penilaian adalah selama tujuh hari. Sekiranya kadar jangkitan tetap tinggi, kerajaan akan memperketatkan lagi langkah dan sekatan sedia ada,” katanya.

Beliau menambah semua kakitangan awam akan bekerja dari rumah sementara syarikat swasta juga digalakkan berbuat demikian.

Sementara itu, Lembaga Penerbangan Awam Thailand (CAAT) akan menggantung semua penerbangan domestik keluar dan masuk ke Bangkok serta 12 wilayah lain di bawah zon merah gelap mulai 21 Julai.

Dalam satu kenyataan, CAAT menyatakan pengecualian dibuat untuk penerbangan perubatan, pendaratan kecemasan serta penerbangan ke Phuket dan Koh Samui, yang berada di bawah program pelancongan kerajaan. -Oleh Linda Khoo Hui Li (Bernama).

scroll to top