Rangka Program Pelan Pemulihan Industri Kreatif – FDAM

DR AHMAD IBRAHIM

Oleh ABD NADDIN SHAIDDIN

PERSATUAN Pengarah Filem Malaysia (FDAM) menyaran agar Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) merangka program Pelan Pemulihan Industri Kreatif  sejajar dengan Pelan Pemulihan Negara bagi mengekang pandemik COVID-19 serta memastikan penggiat industri dapat terus bergiat semula bagi merancakkan industri kreatif negara.

Presiden FDAM, Dr Ahmad Ibrahim berkata, saranan FDAM ini dibuat bagi menyokong gesaan Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM) dalam beberapa portal berita  agar Festival Filem Malaysia ke-31 (FFM-31) ditunda ke tahun hadapan atau suatu masa lain yang lebih sesuai.

Sebagai agensi kawal selia industri perfileman, FINAS perlu peka kepada keadaan semasa yang tidak memungkinkan FFM-31 dapat dijalankan dengan jayanya berikutan keadaan negara yang masih berhadapan isu kesihatan serta kesengsaraan hidup rakyat yang kehilangan punca pendapatan akibat Perintah Kawalan Pergerakan di seluruh negara yang menghentikan sama sekali kegiatan ekonomi.

Walaupun FFM-31 dijalankan secara maya, ia masih berpaksi kepada berpesta-pestaan dan tetap memerlukan kos pembiayaan yang bukan sedikit bagi menyediakan konsep persembahan dan pementasan, peralatan penggambaran dan teknikal, tenaga kerja dan anugerah.

Meskipun dijalankan secara maya, aspek festival yang menjurus kepada kegembiraan sudah pasti tidak sesuai pada ketika penggiat industri sedang berhadapan dengan cabaran meneruskan kehidupan.

FDAM berharap FINAS dapat mengemukakan kertas cadangan kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) agar mempertimbangkan   syarikat penerbitan filem dan program televisyen dibenarkan beroperasi pada Fasa Ke-3 pada sekitar bulan September atau Oktober depan.

“ Ini bagi memulihkan kembali kehidupan lebih 10,000 penggiat  industri kreatif  yang majoritinya adalah karyawan bebas (freelancer) yang bukan sahaja tiada pendapatan lain malah mereka juga tiada caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Pertubuhan Keselamatan Sosial,” katanya.

FDAM dengan ini meminta FINAS mengemukakan cadangan kepada MKN dan KKM agar melonggarkan syarat Prosedur Operasi Standard (SOP) dengan memberi kebenaran kepada pasukan penerbitan merentas negeri dan membenarkan penggambaran di zon hijau seperti Perlis, Pulau Pinang, Perak, Pahang, Kelantan, Terengganu dan Sabah selewat-lewatnya pada hujung bulan Julai.

Justeru, KKM mestilah juga mempercepatkan program imunisasi berkelompok untuk kira-kira 9,000 orang pekerja filem, program TV dan iklan yang masih belum menerima jadual vaksinasi.

FDAM mencadangkan agar program imunisasi untuk pekerja penerbitan dibuat dalam tiga fasa iaitu fasa pertama pada bulan ini,  fasa kedua pada Ogos dan fasa ketiga pada bulan Septmber bagi membolehkan mereka memulakan atau menyambung kerja penggambaran yang terhenti berikutan pelaksanaan Sekatan Pergerakan Penuh pada PKP 3.0.

Sejak PKP 1.0, telah banyak syarikat penerbitan tempatan terpaksa gulung tikar kerana tidak lagi dapat menampung kos operasi kerana kehilangan kontrak penerbitan serta menanggung hutang dengan pembiaya dana.  Ini secara tidak langsung turut menjejaskan peluang penggiat industri untuk berkarya dan bekerja.

Dalam situasi serba payah dan genting ini FINAS tidak seharusnya mengutamakan festival semata-mata sedangkan nasib pekerja seni terumbang-ambing tanpa sedikitpun bantuan, seolah-olah kami bukan warganegara yang berjasa kepada negara. Apakah dalam situasi suram dan muram begini FINAS lebih memikirkan untuk berpesta sahaja?

FDAM tidak menafikan kepentingan festival sebagai satu  usaha bagi merancakkan industri penerbitan filem.  Namun,  dalam situasi sekarang, festival filem hanyalah hiasan semata-mata tanpa dapat dimanfaatkan oleh penggiat industri.

Hidup insan seni yang “ada kerja ada gaji” ini terus tertekan dan tidak akan selesai  dengan festival filem sahaja. “ Kami ibarat sekumpulan tentera yang sudah tercedera, tanpa makanan dan tanpa sebutir peluru pun tetapi diarah ke medan perang!

Sepatutnya FINAS  perlu memikirkan bagaimana dana yang ada ini dimanfaatkan ke arah yang lebih membantu mengisi perut kosong kami.

“Sekarang bukanlah masanya untuk berfestival.  Para pemuka FINAS yang sudah pastilah golongan cerdik pandai sepatutnya tahu, faham dan arif tentang perkara asas pengurusan.  Utamakanlah perkara yang perlu didahulukan,” katanya.

scroll to top