APMM Gagalkan Cubaan Seludup Dua Tan Daun Ketum Ke Negara Jiran

KUALA PERLIS: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Zon Maritim Kuala Perlis berjaya menggagalkan cubaan menyeludup keluar dua tan daun ketum ke negara jiran melalui jalan laut di Pulau Batu Layang, di sini, tengah malam kelmarin.

Pengarah Maritim Kedah dan Perlis Laksamana Pertama Maritim Mohd Zawawi Abdullah berkata kegiatan itu dikesan dilakukan pada 12.30 tengah malam di kedudukan 1.1 batu nautika barat daya pulau tersebut berdasarkan hasil risikan dan intipan.

“Menyedari kehadiran bot ronda APMM di lokasi itu, dua suspek telah bertindak mencampakkan kesemua bungkusan plastik hitam ke laut dan menukar haluan bagi melarikan diri ke daratan berhampiran.

“Hasil pemeriksaan di lokasi bungkusan dibuang, APMM menemukan 200 bungkusan plastik hitam terapung di laut yang disyaki berisi daun ketum dengan anggaran berat kira-kira dua tan dan bernilai RM360,000,” katanya kepada pemberita di sini.

Beliau berkata tiada tangkapan dibuat dan kes disiasat mengikut Seksyen 30(3) Akta Racun 1952 kerana penyalahgunaan daun ketum termasuk mengimport, menjual, memproses dan lain-lain berkaitan bahan tersebut.

Katanya modus operandi penyeludupan keluar daun ketum ke negara jiran yang dilakukan suspek adalah sama seperti tangkapan sebelum ini, iaitu menggunakan bot fiber enjin sangkut menuju ke sempadan Thailand untuk dipindah ke bot-bot nelayan Thailand di sempadan perairan Malaysia-Thailand.

Mohd Zawawi berkata tindakan suspek membuang muatan bungkusan daun ketum ke laut disyaki berikutan menerima maklumat daripada tonto di Kuala Perlis dan APMM percaya bahawa mereka mengunakan dron bagi memantau pergerakan bot-bot penguat kuasa yang sentiasa melakukan rondaan ketat di kawasan sempadan negara.-Bernama.

scroll to top