Kerajaan Optimis Usaha Lepasi Sasaran Vaksinasi 300,000 Dos Sehari Di Landasan Tepat

MUHYIDDIN

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan optimis segala usaha yang dirancang dalam Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) berada di landasan tepat setelah kadar pemberian vaksin negara melepasi sasaran 300,000 dos sehari, semalam.

Beliau berkata pemberian sebanyak 313,761 dos semalam serta lebih 2.73 juta orang telah lengkap menerima dua dos vaksin, adalah selaras dengan fokus ketiga Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) yang diumumkannya 15 Jun lepas.

Muhyiddin berkata fokus ketiga PEMULIH untuk mempercepatkan vaksinasi ke atas sebanyak mungkin populasi di negara ini adalah bagi memastikan Malaysia berjaya mencapai imuniti kelompok dan seterusnya kembali menjalani kehidupan seperti sebelum pandemik COVID-19.

“Terima kasih dan tahniah saya ucapkan kepada YB Khairy Jamaluddin, YB Datuk Seri Dr Adham Baba, semua petugas barisan hadapan, para sukarelawan serta seluruh rakyat Malaysia yang telah bersama dalam menjayakan program vaksinasi terbesar negara ini,” katanya.

Muhyiddin berkata demikian dalam rakaman video yang dimuat naik di laman sosial Facebook beliau hari ini.-Bernama.

scroll to top