Penerbit UPSI Sambut Bulan Kemerdekaan Jual Buku Harga Istimewa

ANJUNG MALIM: Sempena sambutan Bulan Kemerdekaan beberapa hari lagi, Pejabat Karang Mengarang (PKM) atau Penerbit UPSI akan menghadiahkan pembaca dan peminat buku dengan memberi diskaun setinggi 95 peratus.

Pengarah PKM, Prof. Madya Dr. Rosmilah Misnan berkata orang ramai boleh mengambil peluang itu untuk memiliki pelbagai buku terbitan Penerbit UPSI di beberapa platform seperti UPSI Online Bookstore, Shopee, Lazada serta Youbeli sepanjang bulan kemerdekaan  dari 1 hingga 31 Ogos depan.

Beliau berkata Penerbit UPSI bernaung di bawah Majlis Penerbitan Buku Ilmiah Malaysia (MAPIM), yang memfokuskan penerbitan karya ilmiah terutama buku-buku pendidikan yang seringkali menjual buku di pameran-pameran peringkat nasional dan antarabangsa.

Namun, katanya, Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bermula pada Mac 2020 ternyata membuka ruang dan peluang kepada penerbit buku termasuk Penerbit UPSI untuk memasarkan buku-buku terbitan mereka di pelbagai platform jualan atas talian seperti Shopee, Lazada, Youbeli dan sebagainya.

“Pandemik COVID-19 ini juga telah mengubah corak dan gaya pembaca yang mula beralih kepada bahan bacaan berbentuk e-book yang lebih mudah dicapai dengan segera,” katanya.

Menurut Rosmilah selaras dengan perubahan itu, Penerbit UPSI  juga tidak ketinggalan telah mengambil peluang dengan mula menerbit dan memasarkan buku ilmiah dalam bentuk e-book bagi memberi lebih banyak pilihan kepada pembaca untuk mendapatkan buku terbitan Penerbit UPSI.

Katanya, sebagai permulaan, e-book terbitan Penerbit UPSI kini boleh didapati di empat platform jualan e-book iaitu Overdrive, E-Sentral, Book Capital dan Pubu dengan harga yang lebih rendah berbanding buku bercetak.

Semudah ABC, para pelanggan hanya perlu melayari platform tersebut, memilih judul yang ingin dibeli dan membuat pembayaran. E-book akan diterima melalui email dengan segera.

Penerbit UPSI dalam proses memeterai perjanjian untuk memperbanyakkan lagi platform jualan e-book seperti MindAppz, Bukoo dan banyak lagi.

“Kami menerbitkan lebih 800 judul buku sejak ditubuhkan pada November 2001 dan jualan online sempena bulan kemerdekaan tidak beberapa hari lagi hanya membabitkan buku-buku karya asli sebanyak 277 judul yang menarik,” katanya.

scroll to top