Hujan Tanpa Henti, 60 Kampung Di Sabah Terjejas Banjir

REDAH BANJIR ...Beberapa kenderaan dari arah Beaufort-Kota Kinabalu terpaksa meredah air banjir yang turut melanda di daerah Mambakut.

KOTA KINABALU: Sebanyak 60 kampung di dua daerah negeri ini meliputi 45 kampung di Beaufort dan 15 kampung di Membakut, terjejas banjir apabila hujan tanpa henti lebih 48 jam, sejak lewat petang Selasa.

Sekretariat Pengurusan Bencana Daerah Beaufort dalam kenyataan memberitahu setakat ini tiada mangsa banjir dipindahkan, bagaimanapun sebuah pusat pemindahan telah dibuka iaitu di Dewan DSP Mohd Dun Banir sebagai langkah persediaan.

Katanya antara kampung yang terjejas di Beaufort ialah Binunuk, Balibata, Simpang Empat, Bakalau, Sungkadan, Melalugus, Batandok Lubak, Melati dan Lumatai, manakala antara kampung terjejas di Membakut ialah Kampung Bambangan, Sinoko, Sindok, Baitam Ulu, Baitam Laut dan Baitam Baru.

“Hujan lebat berterusan di Beaufort dan Tenom menyebabkan kenaikan paras air Sungai Padas di dua daerah tersebut dan hujan yang turun pada petang semalam, terutama di kawasan Ulu Membakut menyebabkan kenaikan paras air di Sungai Membakut.

DINAIKI AIR … Jalan-jalan raya di beberapa perkampungan di daerah Membakut yang turut mengalami banjir.

“Dua pintu Empangan Hidro Pangi terpaksa dibuka bagi mengurangkan kuantiti air di empangan itu menyebabkan peningkatan air Sungai Padas ke paras bahaya dan dengan peningkatan itu Pusat Kawalan Operasi Bencana telah diaktifkan semalam,” menurut kenyataan itu hari ini.

Sebanyak 59 jalan di daerah tersebut turut terjejas antaranya Jalan Kampung Binunuk, Jalan Pekan Lama Membakut, Jalan Kampung Baitam Baru, Jalan Kampung Suasa dan Jalan Kampung Kangsa.

Sementara itu, 11 sekolah turut terjejas termasuk tiga sekolah di daerah Membakut iaitu Sekolah Kebangsaan Kampung Bambangan, Sekolah Kebangsaan Sinoko dan Sekolah Kebangsaan Pekan Membakut.-Bernama.

scroll to top