Kerajaan beri keutamaan isu keselamatan

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri sentiasa memberi keutamaan dalam memberi kelulusan berhubung isu keselamatan di negeri ini.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, ia berikutan aspek berkenaan amat penting dalam memastikan keselamatan negeri sentiasa berada ditahap terbaik.

“Kerajaan negeri tidak teragak-agak dalam usaha meningkatkan tahap keselamatan di Sabah.

“Keselamatan adalah sangat penting dan kita akan memberikan kerjasama sepenuhnya apabila mempertimbangkan perkara yang memerlukan kelulusan kerajaan negeri,” katanya selepas taklimat situasi semasa keselamatan di Sabah, di Menara Kinabalu, di sini.

Taklimat oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) itu diketuai Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani.

Hadir sama ialah Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Hazani Ghazali dan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Idris Abdullah.

Turut hadir pada taklimat itu ialah Peguam Besar Sabah, Datuk Nor Asiah Yusof; Setiausaha Hal Ehwal Dalaman dan Penyelidikan Sabah, Datuk Awang Shaminan Sahari dan Setiausaha Bahagian Keselamatan, Kementerian Dalam Negeri, Zulkifli Abidin.

Hajiji berkata, kerajaan negeri juga sentiasa meletakkan isu keselamatan Sabah sebagai agenda paling utama.

“Saya membangkitkan perkara ini sepanjang masa. Terbaharu adalah pada mesyuarat Majlis Khas Perjanjian Malaysia 1963 (MKMA63) semalam.

“Saya meminta untuk menambah peruntukan bagi mengukuhkan aset keselamatan kita, khususnya di kawasan pantai timur,” katanya.

Hajiji berkata, beliau turut meminta agar pos keselamatan Pasukan Gerakan Am (PGA) di sempadan Malaysia-Indonesia di Pulau Sebatik dinaik taraf dengan segera.

Sebelum ini, Hajiji dimaklumkan dua batalion baharu PGA akan diwujudkan di Nabawan dan Kunak sebagai tambahan kepada lima batalion sedia ada.

Ia sekali gus menjadikan Sabah memiliki anggota PGA yang terbesar di seluruh negara.

Turut dicadangkan ialah penubuhan Skuadron 69 Komando di Lahad Datu, pangkalan baharu Pasukan Polis Marin (PPM) Sabah di Lok Poring, Sepanggar dan Pusat Latihan Polis (PULAPOL) di Kampung Laya-Laya, Tuaran.

Hajiji turut dimaklumkan mengenai permintaan untuk kawasan tambahan di pangkalan Pasukan Gerakan Udara (PGU) Polis di Tanjung Aru yang sudahpun diluluskan.

scroll to top