MCPF Harap Masyarakat Terus Kerjasama Dengan Pihak Polis Cegah Jenayah

SANDAKAN: Timbalan Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) Sabah Dr. Tan Kah Hock berharap agar masyarakat terus bekerjasama dengan pihak polis dalam pencegahan jenayah.

Beliau berkata kerjasama masyarakat untuk menyampaikan dan memberikan maklumat awal mengenai jenayah, agar dapat mencegah jenayah terjadi secepat mungkin dan melihat lebih banyak usaha untuk memerangi jenayah.

DR TAN KAH HOCK

Dr. Tan berkata bahawa sebagai warganegara harus aktif dalam pencegahan jenayah dan mengambil inisiatif untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya dan juga mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti yang berkaitan untuk memperkuat kesedaran masyarakat tentangnya.

Beliau menyatakan demikian setelah mengiringi Pengerusi MCPF Sabah Tan Sri Andrew Liew mengadakan kunjungan hormat kepada Pesuruhjaya Polis Negeri Sabah Datuk Hazani Ghazali di Sandakan.

Turut hadir dalam kunjungan berkenaan, Ketua Polis Daerah (KPD) Sandakan Asisten Komisioner Mohd Azhar Hamin dan KPD Beluran Superintendan Kasim Muda.

Dr. Tan berkata MCPF Sabah adalah satu-satunya organisasi di negeri ini yang mempromosikan dan mempromosikan kewajipan untuk mencegah jenayah, dan tidak ada asas kedua dengan cara yang sama.

Beliau menekankan bahawa MCPF yang beribu pejabat di Kuala Lumpur, dan hanya ada satu yayasan yang berkaitan di 13 negeri dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Dr. Tan berharap agar orang ramai memahami bahawa hanya ada satu Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia Sabah di negeri ini, dan bekerjasama rapat dengan polis untuk meningkatkan kesedaran tentang pencegahan untuk mencegah kejadian jenayah.

scroll to top