MOTAC, KEPKAS bekerjasama jayakan program vaksinasi

KOTA KINABALU: Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) akan bekerjasama dengan Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah (KEPKAS) dalam usaha menjayakan program vaksinasi seiring dengan Pelan Pemulihan Pelancongan.

Menterinya Datuk Jafry Ariffin berkata, sehingga kini, MOTAC Sabah menerima lebih 3,000 permohonan daripada pengusaha industri pelancongan dari seluruh daerah dan sesi libat urus antara MOTAC dan KEPKAS berhubung penggunaan fasiliti bersesuaian yang dapat dijadikan pusat pemberian vaksin.

“Inisiatif ini akan menjadi pemangkin bagi industri pelancongan untuk kembali bangkit, seterusnya membantu kerajaan negeri dalam mempercepatkan fasa pemulihan ekonomi,” kata dalam perbincangan khas bersama Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Guandee Kohoi berkenaan dengan program vaksinasi di negeri Sabah untuk sektor pelancongan, dekat sini pada Rabu.

Tambahnya, pemain industri pelancongan adalah juga merupakan petugas barisan hadapan bagi sektor pelancongan dan seharusnya mereka juga turut diberi keutamaan.

Dalam pada itu, beliau juga mencadangkan agar pihak MOTAC mengeluarkan satu ‘tagging’ khas ‘Saya sudah divaksin’ untuk pengusaha industri pelancongan termasuk pekerja atau staf di sesebuah pusat pelancongan.

“Ia bagi memberi keyakinan kepada pengunjung yang datang sekaligus menjadi harapan buat sektor pelancongan negeri Sabah untuk kembali rancak,” jelasnya.

Beliau turut menyeru kepada semua penggiat industri pelancongan untuk segera tampil mendaftar dengan MOTAC bagi memastikan Pelan Pemulihan Pelancongan berjalan dengan lancar seterusnya mampu mencapai sasaran 80 peratus imuniti kelompok negara menjelang Oktober depan.

scroll to top