MPS, KKM Rakam Penghargaan Atas Bantuan Andrew Liew

WONG FOO TIN

Oleh YUSOP TEPPO

SANDAKAN: Majlis Perbandaran Sandakan (MPS) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Andrew Liew atas usahanya dalam mengatur Dewan Persatuan Hakka Sandakan sebagai tempat pusat vaksinasi ketiga di Sandakan

Presiden MPS Wong Foo Tin bersyukur kerana Sandakan memiliki Tan Sri Andrew Liew sebagai pemimpin yang membantu dan Persatuan Hakka Sandakan mengambil bahagian dalam pengaturan untuk membantu kerajaan dalam program vaksinasi kebangsaan bermula di Sandakan bagi suntikan vaksin melindungi kesihatan orang Sandakan.

Andrew merupakan Presiden Dewan Perniagaan Cina Bersatu Sabah dan juga ahli Majlis Penasihat Ekonomi Sabah.

Wong yang juga Pengerusi Jawatankuasa Bencana Daerah Sandakan telah menjemput Andrew  untuk melawat mengenai kerja-kerja penyediaan termasuk pemasangan tempat, perkhidmatan vaksinasi percubaan dan langkah-langkah kerja lain.

Andrew juga Penasihat Kehormat tetap Persatuan Hakka Sandakan, juga telah  membantu mengatur Dewan Persatuan Hakka Sandakan pada akhir tahun lalu untuk dijadikan dewan berkenaan untuk berfungsi sebagai tempat KKM menjalankan perkhidmatan pemeriksaan COVID-19.

Dengan penubuhan pusat vaksinasi ketiga ini, MPS dan KKM secara rasmi telah melancarkan perkhidmatan vaksinasi untuk orang ramai sejak 12 Julai lepas.

Dalam pada itu, Andrew berkata bahawa keutamaan kita adalah utama mengawal wabak ini dengan memastikan program vaksinasi itu berjaya sehingga lebih ramai orang dapat mendapat vaksinasi dan mencapai kesan kekebalan badan.

“Saya berharap agar penduduk Sandakan akan bekerjasama dengan layanan vaksinasi kerajaan dan mendaftar dengan segera mungkin sehingga dapat mencapai tujuan rancangan pemulihan nasional secepat mungkin.

“Yang paling penting adalah sebagai warganegara atau organisasi, anda dapat memenuhi tanggungjawab sosial anda, menyumbang kepada rakyat dan negara, sehingga dapat mengurangkan beban wabak secepat mungkin, dan memberi manfaat kepada orang dan kesihatan awam,” tegasnya.

Beliau juga berharap agar kerajaan persekutuan dapat memastikan pengedaran vaksin yang mencukupi agar keselamatan dan kesihatan awam dapat dijamin semaksimum mungkin.

“Sudah tentu masyarakat akan  terus menunaikan tanggungjawab mereka sendiri setelah menyelesaikan vaksinasi, mematuhi keputusan kerajaan seperti prosedur operasi standard, menjaga jarak sosial yang aman, memakai topeng, dan sering mencuci tangan,” jelasnya.

scroll to top