Op Bantu: 54 KIR Terima Bakul Makanan Dari IPD Tawau

PRIHATIN: Peter menyerahkan bantuan bakul makanan kepada 54 KIR terjejas di Tawau.

Oleh MARIAYATI MURSIDI

TAWAU: Seramai 54 Ketua Isi Rumah (KIR) di daerah ini menerima bantuan bakul makanan menerusi Op Bantu peringkat Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tawau, dekat sini.

Ketua Polis Daerah Asisten Komisioner Peter Umbuas berkata, pihaknya menerima dana daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk menjalankan Op Bantu di peringkat IPD.

Katanya, bagi mencapai objektif itu, pihaknya mewar-warkannya kepada masyarakat melalui Pusat Gerakan dan Facebook rasmi IPD Tawau.

“IPD Tawau menerima pendaftaran seramai 554 orang yang memohon bantuan itu termasuk daripada kawasan pedalaman,” katanya semasa menyampaikan bantuan itu hari ini.

Katanya, IPD Tawau akan membuat siasatan awal untuk memastikan kesahihan keadaan mereka yang mendaftar sebelum diberikan bantuan berkenaan.

“Kita mahu berikan kepada mereka yang betul-betul terjejas dan memerlukan sahaja kerana bantuan berkenaan sangat terhad,” katanya.

Peter berkata, pihaknya juga turun padang terutamanya di kawasan pedalaman untuk mengagihkan sendiri bantuan itu.

“Sebelum ini kami sudah pergi ke kawasan Serudong Laut bersama Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Mazli Mazlan untuk memberikan bantuan itu kepada penduduk di sana.

“Kami juga sudah pergi ke Kampung Lundayeh untuk agihan yang sama seterusnya akan ke kawasan-kawasan lain di pedalaman di Tawau dan Kalabakan,” katanya.

Menurutnya, Op Bantu ini akan memberikan tumpuan kepada mereka yang betul-betul terjejas pendapatan akibat wabak COVID-19.

“Kami juga faham kesukaran penduduk di pedalaman datang ke bandar semata-mata untuk mengambil bantuan ini kerana mereka memerlukan kos sekurang-kurangnya RM100,” katanya.

Justeru, IPD Tawau mengambil inisiatif untuk datang ke tempat mereka memberikan sendiri bantuan berkenaan.

scroll to top