Oleh MARIAYATI MURSIDI
KOTA KINABALU: Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) menyambut baik pelantikan Timbalan Perdana Menteri (TPM) dari parti komponen Barisan Nasional (BN).
Presiden PBRS Tan Sri Joseph Kurup berkata, pengumuman Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai pelantikan Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein sebagai Menteri Kanan Luar Negeri merupakan satu langkah yang sangat baik dalam memperkukuhkan pentadbiran kerajaan.
“PBRS selaku komponen dalam Barisan Nasional menyokong penuh pelantikan ini dan yakin akan kemampuan kedua-dua pemimpin ini berdasarkan kepada pengalaman serta pencapaian tertinggi yang telah ditunjukkan dalam pentadbiran kerajaan,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.
Katanya, pelantikan ini akan meningkatkan lagi keupayaan kerajaan khususnya dalam menghadapi pandemik COVID-19, memulihkan ekonomi negara dan membantu rakyat dalam tempoh yang sukar ini.
Beliau berkata, negara memerlukan sebuah kerajaan yang stabil untuk menghadapi cabaran yang sedang dialami khususnya mengenai krisis kesihatan.
“Ini adalah masa untuk kita memulihkan ekonomi negara dan bukan masa untuk berpolitik.
“Justeru, semua pihak perlu berganding bahu dan bekerjasama dalam menangani pandemik ini demi kesejahteraan rakyat,” katanya.