Pemergian Lajim Satu Kehilangan Besar – Bung

SELAMAT DIKEBUMIKAN ... Isteri Lajim Datin Seri Normilah (tiga kanan) menaburkan bunga di atas kubur allayarham selepas dikebumikan di Tanah Perkuburan Orang-Orang Islam Kampung Kebatu Beaufort.

KOTA KINABALU: Timbalan Ketua Menteri Datuk Sri Bung Moktar Radin menyifatkan pemergian bekas Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Lajim Haji Ukin  pagi  tadi sebagai satu kehilangan besar buat rakyat negeri ini khususnya penduduk rakyat di kawasan Beaufort.

Beliau berkata, berita pemergian allahyarham Lajim juga sangat mengejutkan yang beliau anggap sebagai sahabat rapat sejak bersama-sama  berada di barisan kepimpinan tertinggi  SANYA satu ketika dahulu.

BUNG MOKTAR

“ Allahyarham merupakan sahabat rapat saya, pernah bersama dalam kepimpinan persatuan dan parti UMNO sebagai ahli majlis tertinggi.

“Pemergian beliau hari ini , saya kehilangan seorang sahabat yang baik,saya bersama keluarga dan kepimpinan UMNO Sabah merakamkan ucapan takziah kepada Datin Seri Normilah Siong serta seluruh  ahli keluarga allahyarham.

“Sesungguhnya allahyarham akan sentiasa dikenang sebagai pemimpin yang banyak berjasa kepada rakyat di negeri ini khususnya di kawasan Parlimen Beaufort sepanjang khidmat beliau sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Klias dan Ahli Parlimen Beaufort,” katanya dalam kenyataan, di sini hari ini.

Menurut Bung, sumbangan allahyarham dalam pembangunan di negeri ini juga tidak boleh dinafikan melalui  beberapa jawatan yang pernah beliau sandang di mana selain  menjadi  Timbalan Ketua Menteri  sebelum ini , allahyarham juga pernah menjadi Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Menteri Pertanian, Timbalan Menteri Pengangkutan dan Timbalan Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan di peringkat pusat.

” Kita  mendoakan semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya dan dikumpulkan bersama hamba-Nya yang beriman dan beramal soleh serta dikurniakan sebaik-baik ganjaran syurga,” katanya.

Lajim menghembuskan nafas terakhir pada jam  6.20 pagi tadi di Hospital Pakar  KPJ setelah dirawat lebih dua minggu di hospital berkenaan di mana allahyarham disahkan positif COVID-19 pada 12 Ogos lepas.

Beliau meninggalkan seorang balu dan 7 orang anak.

Jawatan terakhir beliau ialah Pengerusi Ekesutif Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM).

Jenazah beliau dibawa balik ke kampung halaman Kampung Kabatu, Beaufort untuk dikebumikan.

Mengiringi jenazah allahyarham isteri beliau Datin Seri Normilah Siong, anak -anak allahyarham serta ahli keluarga yang lain.

scroll to top