Penduduk Kg. Pantai Emas Minta Kerajaan  Bantu Ubah Status Tanah

Sharif Asnawan Sh Doki

KOTA BELUD: Kira-kira 2,000 penduduk di Kampung Pantai Emas Kota Belud meminta kerajaan membantu untuk menyelesaikan masalah penduduk dengan mengubah status tanah kampung dari rezab ternakan kepada tanah perkampungan bumiputera.

Aktivis masyarakat, Sharif Asnawan Sh Doki yang mewakili penduduk memberitahu, walaupun penduduk kampung menduduki tanah berkenaan hampir 50 tahun namun mereka tidak memiliki  geran memandangkan tanah itu masih berstatus rezab ternakan.

Terdapat lebih 182 rumah penduduk di Kawasan seluas 320 ekar yang dulunya dikenalinya sebagai Tanah Rezab Ternakan Kampung Peladok tetapi sekarang kampung ini dikenali sebagai Kampung Pantai Emas.

Katanya, adalah wajar bagi kerajaan untuk mengubah status tanah rezab ternakan itu kepada tanah perkampungan memandangkan ia sudah lama diduduki penduduk kampung yang kebanyakannya terdiri dari golongan petani, nelayan, kakitangan kerajaan dan swasta.

Antara kemudahan asas yang terdapat di kawasan tanah berkenaan termasuklah sekolah rendah, masjid, dewan serbaguna, sekolah agama, sekolah tadika, perpustakaan desa, kelas Kafa dan bangunan internet E-desa.

Beliau berharap kerajaan GRS lebih prihatin dalam membantu penduduk Kampung Pantai Emas menyelesaikan masalah tanah dengan menukar status tanah daripada tanah rezab ternakan kepada tanah perkampungan.

Jika status tanah dapat diiubah kepada tanah perkampungan, penduduk kampung berpeluang untuk memiliki geran tanah mengikut keluasan tanah yang mereka tempati sejak hampir 50 tahun yang lalu.

Beliau juga berharap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pintasan, Fairuz Renddan memainkan peranan yang lebih prokatif memperjuangkan penyelesaian bagi masalah pemilikan tanah yang dihadapi penduduk sejak berpuluh tahun.

Menurut Sharif Asnawan, masalah tanah penduduk Kampung Pantai Emas itu sebenarnya mudah diselesaikan jika kerajaan benar-benar prihatin dalam membantu rakyat dengan mengubah status tanah rezab ternakan kepada status tanah perkampungan bumiputera.

scroll to top