Penduduk Minta Kerajaan Mesra Pejalan Kaki

BANTU PENDUDUK…Asli dan Mohd Fadli menunjukkan tempat titi dan jambatan kecil yang dibongkar oleh kontraktor untuk membina parit.

Oleh ABD NADDIN SHAIDDI

KOTA KINABALU: Pembinaan jalan raya di Jalan Tuaran dari Telipok ke Tebobon sedang giat dilaksanakan oleh kontraktor Pan Borneo tetapi penduduk Taman Puterajaya Telipok mengharapkan pihak berkuasa lebih mesra kepada pejalan kaki terutamanya  pengguna yang terpaksa menyeberang jalan untuk ke perhentian bas.

Penduduk taman, Aslie Nodin berkata kontraktor membina tembok pembahagi jalan menyebabkan pengguna jalan raya khususnya pejalan kali tidak dapat menyeberangi jalan dan terpaksa berpusing agak jauh untuk ke seberang jalan menghala ke Kota Kinabalu.

“Begitu juga sebaliknya bagi penumpang bas dari hala Tuaran yang ingin ke Taman Puterajaya terpaksa berdepan masalah untuk melintas jalan,” katanya sambil menyatakan tidak semua orang memiliki kenderaan.

Beliau meminta agar kerajaan lebih prihatin terhadap masalah yang dihadapi rakyat bawahan atau golongan marhaen.

TEMBOK…Tembok tinggi yang dibina sebagai pembahagi jalan

“Ini pasti akan menyukarkan kanak-kanak  ke sekolah terutamanya bagi mereka yang masih bergantung kepada pengangkutan awam seperti bas mini dan sebagainya,

Sehubungan itu, beliau mencadangkan agar pihak berkuasa membina jejantas untuk kegunaan masyarakat khususnya pejalan kaki dan pelajar sekolah.

“Jejantas perlu dibina untuk memberikan kemudahan kepada penduduk taman dan pengguna jalan raya yang lain,” katanya.

Seorang lagi penduduk, Mohamad Fadli berkata, satu lagi masalah  yang dihadapi ialah titian atau jambatan kecil yang sering jadi laluan penduduk kini sudah dirobohkan.

Katanya, jambatan kecil itu sudah lama digunakan sebagai laluan utama penduduk khususnya pejalan kaki sejak berpuluh tahun lalu.

Katanya, pihak kontraktor yang membina parit jalan tidak membina jalan alternatif untuk penduduk hingga menyukarkan mereka untuk berurusan.

Mohamad Fadli meminta agar kontraktor membina titi atau jambatan pendek untuk menyeberangi parit bagi kegunaan masyarakat khususnya penduduk Taman Puterajaya.

scroll to top