Pengerusi MCPF Rakam Penghargaan Kepada Polis Sabah

ALBUM KENANGAN ... Dr. Tan Kah Hock (dari kiri), Ketua Polis Daerah (KPD) Sandakan ACP Mohd Azhar Hamin, Datuk Hazani Ghazali, Tan Sri Andrew Liew dan KPD Beluran Superintendan Kasim Muda mengambil gambar selepas kunjungan hormat tersebut.

Oleh YUSOP TEPPO

SANDAKAN: Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) Sabah Tan Sri Andrew Liew mengucapkan terima kasih yang tulus kepada polis Sabah kerana melindungi keselamatan rakyat, terutamanya dalam tempoh wabak sedang menular di negeri ini.

Andrew turut mengucapkan terima kasih kepada polis Sabah atas pertukaran dan kerjasama dengan MCPF Negeri Sabah, dan bersama-sama membincangkan peningkatan perkhidmatan polis masyarakat dan keselamatan awam.

Beliau juga Presiden Dewan Perniagaan Cina Bersatu Sabah dan Naib Presiden Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia berkata demikian semasa ditemani oleh Timbalan Pengerusi MCPF Sabah Dr. Tan Kah Hock melakukan kunjungan hormat kepada Pesuruhjaya Polis Negeri Sabah Datuk Hazani Gazhali di Sandakan.

Andrew yang juga ahli Jawatankuasa Penasihat Ekonomi Negeri Sabah berkata, sejak tercetusnya wabak di seluruh negara polis telah berusaha keras untuk melaksanakan tugas mereka.

“Sebagai tambahan kepada tugas harian, mereka menghadapi risiko ketidakpastian bertugas di barisan hadapan memerangi wabak itu, menguatkuasakan prosedur operasi standard (SOP) dan lain-lain agar dapat mengawal keamanan dengan lebih baik,” katanya.

Beliau berkata bahawa polis Sabah di bawah kepimpinan Datuk Hazani Ghazali, terus melakukan yang terbaik untuk menjaga ketenteraman dan kesejahteraan di negeri ini dan isu-isu jenayah lain yang memerlukan perhatian.

Andrew percaya bahawa polis dapat mengharungi cabaran dalam melaksanakan tugas dengan sikap profesional, bertanggungjawab, dan tidak takut.

“Dalam tempoh tersebut, mereka juga menunjukkan sikap prihatin yang menyentuh hati dalam menghulurkan bantuan kepada masyarakat dan tidak membiarkan masyarakat merasa tersisi walaupun mereka ini sebenarnya adalah penguatkuasa undang-undang.

“Seperti saat ini keadaan wabak semakin serius, polis juga membantu mengedarkan bakul makanan kepada keluarga dan orang miskin yang memerlukan. Tindakan prihatin pegawai polis yang dibantu penuh dengan kelembutan.

Andrew berharap agar rakyat terus bekerjasama dengan pihak polis, terutama ketika wabak sekarang teruk, polis dan rakyat akan saling bekerjasama untuk melindungi kesihatan awam dan kesihatan rakyat.

Dalam pada itu, Dr.Tan menekankan bahawa Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia Bahagian Negeri Sabah adalah satu-satunya organisasi di negeri ini yang mendorong dan mempromosikan kewajipan untuk mencegah jenayah.

Tan berharap orang ramai memahami bahawa hanya ada satu Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) Negeri Sabah di negeri ini, dan bekerjasama erat dengan polis untuk meningkatkan kesedaran pencegahan untuk mencegah kejadian jenayah.

scroll to top