Penulis hasilkan buku mengenai Hajiji

BUKU BARU…Amini Gawis memperlihatkan buku baru mengenai perjalanan hidup Datuk Hajiji Haji Noor.

KOTA KINABALU: Sebuah buku baru bertajuk “Hajiji Noor, Bijak Menongkah Arus Pembanguna Politik” hasil tulisan Mohd Amini Gawis Abdullah kini sedia menemui pembaca dan peminat buku di negeri ini.

Buku setebal 122 halaman yang diterbitkan Iris Publishing & Distributors adalah buku terbaru yang kini berada di pasaran.

“Buku ini merakamkan perjalanan hidup Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor sebagai Ketua Menteri Sabah dalam menongkah arus pembangunan politik dari tahun 2021 hingga 2022,” kata penulisnya, Mohd Amini Gawis.

Amini Gawis mula menulis pada tahun 1979 dalam genre cerpen dan puisi. Beliau pernah memenangi Hadiah Sastera Sabah pada tahun 2011/2012 dalam kedua-dua genre itu.

Beliau dilahirkan pada 27 Oktober 1962 di Kampung Tempasuk Kota Belud, juga pernag menghasilkan buku Berjihad Membasmi Kemiskinan (biografi), Sidang Semut (antologi cerpen) dan dua buku novel bertajuk Kabus Misteri dan Tabir Derita.

Sebagai seorang penulis yang tidak asing lagi, karya-karya Amini tersiar dalam akhbar Utusan Borneo, New Sabah Times, Majalah Wadah dan Jendela yang diterbitkan DBP Cawangan Sabah.

Amini kini menganggotai Badan Bahasa dan Sastera Sabah (BAHASA) berharap hasil tulisan beliau mampu memberi sumbangan dalam khazanah ilmu dan perbukuan di negeri ini.

scroll to top