Penyerahan Buku Generasi Ke-7 Kepada Perpustakaan Negeri Sabah

SERAH...Jasni menyerahkan kedua-dua buku berkenaan kepada wakil Perpustakaan Negeri Sabah,Minah Nawab Khan di majlis itu.

KOTA KINABALU: Satu majlis penyerahan buku ‘Generasi Ke-7 Menyusuri Jurai Keturunan SOAS 1 melalui Salasilah Nenekda Pengiran Siti Aisyah Ibni Pengiran Abdul Rauf Ibnu Rajit (Karambunai-Papar-Membakut-Beaufort)’  berlangsung di Perpustakaan Negeri Sabah baru-baru ini.

Buku berkenaan menceritakan susur galur keturunan sebuah keluarga yang berasal dari Negara Brunei DS ke Sabah sebelum merdeka dahulu.

Buku ini penting sebagai sumber ilmu pengetahuan kepada generasi yang terkemudian di samping mengeratkan lagi silaturahim yang melibatkan jurai keluarga berkenaan.

Buku berkenaan diserahkan untuk simpanan dan sebagai rujukan Perpustakaan Negeri Sabah. Dan untuk rekod manakala beberapa naskhah buku itu juga  diserahkan kepada pihak Arkib Negeri Sabah.

Buku yang menarik itu ditulis oleh Intan Rosina Adun, seorang penulis wanita yang prolifik di Sabah masa kini.

Turut diserahkan di majlis itu ialah sebuah buku kumpulan puisi yang berjudul “Ilustrasi puisiku bukan semudah bicara”. Buku ini juga ditulis oleh Intan Rosina, tetapi dalam genre puisi.

Majlis penyerahan buku itu  disempurnakan oleh Datuk Jasni Matlani, Presiden Bahasa dan Sastera Sabah (BAHASA), merangkap  Penerima Anugerah SEA Write Award  2015.

Manakala pihak perpustakaan pula diwakili oleh pegawai agensi itu,   Minah Nawab Khan, yang menerima kedua-dua buku berkenaan bagi pihak Perpustakaan Negeri Sabah.

Turut hadir di majlis itu ialah Shamshuri Almalek, salah seorang tokoh generasi ke-7 yang diceritakan di dalam buku berkenaan, penulis buku itu, Intan Rosina, dan seorang lagi pegawai perpustakaan, Maslinah Suhaim.

scroll to top