Percepat Pertumbuhan Ekonomi BIMP-EAGA

UCAPAN ALUAN…Utusan Khas Sabah ke BIMP EAGA,Tan Sri Pandikar Amin Haji Mulia menyampaikan ucapan aluan mewakili Ketua Menteri Sabah dalam majlis berkenaan.

Oleh ABD NADDIN HJ SHAIDDIN

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Haji Noor menggesa agar pertumbuhan Kawasan Pertumbuhan Asean Timur -Brunei-Indonesia-Malaysia-Filipina (BIMP-EAGA) dipercepatkan dan ditingkatkan dengan mewujudkan kerjasama antara negara-negara anggota.

Katanya, BIMP-EAGA adalah satu platform yang sangat relevan dalam mewujudkan kerjasama antara empat negara anggota iaitu Brunei, Indonesia, Malaysia da Filipina dalam pelbagai bidang.

Beliau berkata untuk Malaysia, khususnya Sabah, terdapat banyak potensi dalam kerjasama rentas sempadan dalam sektor keutamaan yang diperuntukkan oleh BIMP-EAGA iaitu pengangkutan, hubungan tenaga dan tenaga, perdagangan dan pelaburan, ICT, industri agro dan perikanan, pelancongan, persekitaran serta sosial budaya dan pendidikan.

Menurutnya, ia selaras dengan rancangan strategik pembangunan lima tahun kerajaan negeri bermula tahun 2021, iaitu Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) yang dilancarkan awal tahun ini.

Hajiji berkata demikian dalam ucapan alu-aluannya pada Persidangan Dalam Talian Tenaga BIMP-Eaga dan Pameran (BECE) yang pertama, pada Isnin yang dianjurkan oleh Midas Events Management.

Teks ucapannya disampaikan oleh Utusan Khas Sabah ke BIMP-EAGA Sabah, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Hajiji berkata, pelaksanaan SMJ sesuai dengan kerangka utama pembangunan nasional melalui Wawasan Kemakmuran Bersama 2030.

Menurutnya, tiga teras utama SMJ adalah sektor pertanian, perindustrian, dan pelancongan sebagai tumpuan kepada Pertumbuhan Ekonomi termasuk modal insan dan kesejahteraan rakyat; rangkaian infrastruktur dan kelestarian hijau.

Ketua Menteri yakin BIMP-EAGA, yang juga Kawasan pertumbuhan terbesar di rantau ini memiliki prospek yang lebih besar pada masa akan datang.

BIMP-EAGA ditubuhkan untuk mempercepat pembangunan ekonomi, meningkatkan daya saing eksport, dan meningkatkan daya tarik di Kawasan Pertumbuhan Asia Timur kepada pelaburan tempatan dan asing.

“Malaysia komited untuk terus mendukung dan meningkatkan kerjasama dalam BIMP- EAGA” katanya dan menambah bahawa BIMP-EAGA telah bergerak jauh sejak awal penubuhannya pada tahun 1994.

Hajiji berkata, tema ‘Sektor Tenaga BIMP-EAGA – Peluang & Cabaran’ sesuai dengan tujuan memperbaharui pemain industri mengenai cabaran yang dihadapi industri minyak dan gas serta industri infrastruktur tenaga.

“Saya percaya anda akan meluangkan masa untuk membincangkan banyak topik yang relevan termasuk peluang dan penyelesaian, pengalaman aplikasi, mencari rakan global untuk bekerjasama pada masa depan, serta pembiayaan infrastruktur,” katanya.

Katanya, laluan pertumbuhan BIMP-EAGA hingga 2025 dipandu oleh teras strategi jangka panjang untuk meningkatkan hubungan di dalam dan di luar BIMP-EAGA bagi menjadikan wilayah ini sebagai pengeluar makanan di Asean dan seluruh Asia.

Selain itu, ia juga mempromosikan BIMP- EAGA sebagai destinasi pelancongan utama; memastikan pengurusan sumber semula jadi yang mampan, dan mempromosikan hubungan masyarakat melalui sosial-budaya dan pendidikan.

Katanya,Sabah mencapai kejayaan baru-baru ini yang akan membantu mewujudkan Borneo Grid dan Asean Power Grid yang lebih luas, sebagai Projek Prasarana BIMP-EAGA di bawah BIMP-EAGA VISI 2025 (BEV 2025) serta aspirasi BIMP-EAGA untuk meningkatkan akses tenaga khususnya ke kawasan luar bandar.

Pada 6 Ogos 2021, syarikat utiliti Sabah iaitu Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) menandatangani Perjanjian Pertukaran Tenaga dan Sambungan dengan anak syarikat Sarawak Energy Berhad (SEB), Syarikat SESCO Bhd, untuk membenarkan hubungan tenaga elektrik antara kedua-dua negara jiran.

“Strategi sektor BIMP-Eaga PEI (Tenaga dan Infrastruktur Tenaga) berpusat pada mempromosikan penggunaan sumber tenaga sub-wilayah yang optimum untuk meningkatkan akses tenaga terutama di kawasan luar bandar, mengoptimumkan penggunaan sumber tenaga domestik dan meningkatkan keselamatan tenaga serantau,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Hajiji berbesar hati mengetahui bahawa banyak perniagaan kekal bertahan dan mengambil kesempatan untuk merebut peluang walaupun ada berbagai halangan yang ditimbulkan oleh pandemik COVID-19.

“Sejak setahun lalu, pengusaha perusahaan di seluruh dunia menghadapi banyak gangguan, ketidakpastian dan cabaran yang belum pernah terjadi sebelum ini akibat pandemik COVID-19.

“Memang pandemik ini mengubah hampir setiap aspek kehidupan kita termasuk bagaimana kita menjalankan perniagaan. Ini mendorong banyak orang untuk mencari kaedah baharu dalam melakukan sesuatu.

“Kita melihat banyak organisasi memulakan strategi perniagaan baharu atau mengubah model perniagaan. Ini adalah norma baharu untuk terus kekal dalam perniagaan,” katanya.

Antara yang menghadiri persidangan dan turut memberikan kata-kata aluan dalam BECE pertama itu adalah Menteri Tenaga dan Sumber Mineral Indonesia, Arifin Tasrif dan Pengerusi Lembaga Pembangunan Mindanao, Filipina, Setiausaha Emmanuel F. Piñol serta Pengurus Projek dan Pengerusi Penganjur BECE, Dolly Jimayol.

scroll to top