Pihak Mampu Disaran Tampil Beri Bantuan – Al Hambra

SUMBANGAN ... Al Hambra (dua dari kiri) menyampaikan sumbangan bakul makanan kepada penerima.

SIPITANG:   Pihak yang berkemampuan disaran tampil memberi bantuan kepada masyarakat yang terkesan akibat pandemik Covid-19.

Pengerusi Yayasan Nur Jauhar (YNJ), Brigedier Al Hambra Juhar berkata peningkatan kes Covid-19 di Sabah  ketika ini agak membimbangkan dan beliau menjangkakan lebih ramai golongan akan menerima kesan langsung daripada wabak berkenaan.

Oleh itu, beliau menyarankan lebih banyak pihak tampil untuk menghulurkan sumbangan kepada masyarakat yang memerlukan.

“Melihat kepada situasi semasa khususnya di Sabah yang ketika ini mencecah 3,000 kes sehari dan ia agak membimbangkan.

TERIMA KASIH … Toh Puan Norlidah (dua dari kanan) diiringi Champin (kanan) menyampaikan sumbangan kepada salah seorang penerima.

“Apabila kes semakin meningkat, semakin ramai masyarakat yang akan menghadapi kesusahan sama ada dari segi kesihatan, emosi, pendapatan harian malah lebih teruk lagi ada yang kehilangan pekerjaan untuk menyara keluarga.

“Jadi, kita menyarankan pihak yang berkemampuan untuk tampil memberi sumbangan kepada mereka yang terjejas pendapatan dan memerlukan bantuan,” ujarnya.

Al Hambra yang juga Komander Rejimen 507 Askar Wataniah turut menasihatkan orang ramai supaya mematuhi arahan kerajaan termasuk mendapatkan vaksinasi serta konsisten mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan demi melindungi diri serta keluarga masing-masing.

Beliau ditemui media pada Majlis Penyampaian Bakul Makanan kepada 100 penerima terdiri daripada warga emas, ibu tunggal dan golongan yang terkesan pendapatan akibat pandemik Covid-19 di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sipitang.

“Sumbangan ini merupakan hasil kolaborasi YNJ dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri serta individu prihatin iaitu Saudara Zaizulie Shakri yang turut menghulurkan bantuan makanan kepada masyarakat di daerah ini.

KENANGAN….Toh Puan Norlidah (tiga dari kiri) dan Al Hambra (dua dari kanan) merakamkan gambar kenangan bersama Awangku Raimi (tiga dari kanan) dan Champin (kanan) di IPD Sipitang.

“Kita merakamkan ucapan terima kasih atas kerjasama ini dan berharap usaha murni seperti ini akan berterusan,” dedah beliau.

Majlis penyampaian turut disempurnakan isteri Yang Dipertua Negeri, Toh Puan Norlidah R.M Jasni sambil diiringi Pegawai Daerah, Awangku Raimi Pengeran Abdul Rahman dan Ketua Polis Daerah, DSP Champin Piuh.-Penerangan.

scroll to top