Projek BALB Loji Bongawan dijangka selesai pertengahan tahun depan

Limus Jury

KOTA KINABALU :   Projek Bekalan Air Luar Bandar (BALB) Loji Air Bongawan dekat Membakut  dijangka dapat diselesaikan menjelang pertengahan tahun 2023.

Pembantu Menteri Kerja Raya, Datuk Limus Jury berkata projek tersebut kini dalam peringkat akhir semakan reka bentuk terperinci.

“Proses perolehan dijangka akan dilaksanakan pada tahun 2023 setelah perincian reka bentuk dan dokumen perolehan dimuktamadkan.

“Kesediaan pelaksanaan turut bergantung kepada pengurusan pengambilan tanah yang turut diurus pada masa ini dan diharap dapat diselesaikan menjelang pertengahan tahun 2023,” ujarnya dalam sesi soal jawab di Dewan Undangan Negeri Sabah, pada Selasa.

Tambah beliau, projek berkenaan telah diluluskan di bawah biayaan Geran Persekutuan Program Bekalan Air Luar Bandar (BALB) Negeri Sabah sejak Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11).

Limus menyatakan demikian ketika menjawab soalan yang dikemukakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bongawan, Dr Daud Yusof  berkaitan status loji air di kawasan Ulu Lumagar.-PENERANGAN.

scroll to top