RESQ Anak Seni FDAM Hargai Jasa Penggiat Industri Kreatif

AGIHKAN MAKANAN…FDAM mengagihkan bakul makanan untuk pekerja industri kreatif

KUALA LUMPUR: Persatuan Pengarah Filem Malaysia (FDAM) mengagihkan bakul makanan kepada penggiat  industri kreatif menerusi program RESQ Anak Seni yang akan diadakan di pekarangan pejabat FDAM, Desa Melawati Kuala Lumpur.

Lebih 500 bakul keperluan asas diagihkan kepada warga seni yang terkesan akibat pandemik COVID-19 secara berperingkat di seluruh negara bermula dengan Lembah Kelang, Nilai dan Seremban.

Jumlah tersebut tidak termasuk agihan yang dibuat sebelum ini sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 dikuatkuasakan.

Presiden FDAM, Dr Ahmad Ibrahim berkata, bantuan berkenaan diagihkan kepada ahli FDAM dan persatuan lain merangkumi pengarah, penerbit, kru produksi, pelakon dan penyanyi selain golongan yang sering terpinggir seperti pelakon tambahan, penari, kru teater dan buskers.

“FDAM merupakan wakil kepada semua pengarah filem. Pemberian sumbangan ini adalah atas rasa tanggungjawab sebagai seorang pengarah terhadap pengorbanan anak seni di belakang tabir yang banyak berjasa pada seorang pengarah.

“Mereka adalah anak buah pengarah ketika di lapangan dan kita harus hargai jasa-jasa mereka kerana tanpa mereka siapalah pengarah. Senang mereka senang pengarah., susah mereka susah pengarah,” katanya.

Menurutnya, agihan fasa pertama meliputi Lembah Kelang iaitu Zon Puchong, Keramat AU2, Setapak, Taman Melawati diikuti oleh Nilai dan Seremban manakala fasa kedua akan diperluaskan ke zon lain termasuk Sabah dan Sarawak.

Sehingga kini sebanyak 1,683 kotak sudah diagihkan kepada penerima-penerima.

Semua bantuan berkenaan  disumbangkan oleh Yayasan Maghrifah, Yayasan FELDA, GISB Holdings Sdn Bhd, Intelek Muda Nasional dengan Kerjasama Pertubuhan Amal Global Care; Jihad Anak Seni; Laguna by Sofia dengan Kerjasama Pertubuhan Ummah Nusantara Malaysia; Koperasi An-Najah; Intelspeed Sdn Bhd dan Bob Auto Puchong.

“FDAM juga mengharapkan lebih ramai pihak sama ada ahli korporat dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) tampil membantu dalam menghulurkan sumbangan untuk bakul makanan ini diteruskan selepas ini,” katanya.

scroll to top