Restoran Dibenar Letak Kerusi Dan Meja Di Luar Premis Mulai Hari Ini

MASIDI MANJUN

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah memutuskan untuk memberi kebenaran kepada restoran meletakkan kerusi dan meja di ruang legar atau kaki lima di premis masing-masing mulai hari ini, setelah negeri itu mencapai nilai vaksinasi lengkap melebihi 40 peratus populasi dewasa semalam.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah yang juga juga jurucakap COVID-19 negeri Datuk Masidi Manjun berkata bagaimanapun pemilik restoran masih perlu mematuhi segala peraturan yang telah ditetapkan.

“Syarat-syaratnya termasuk pemilik premis telah menyewa tapak berkenaan daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) selain tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) yang sedang berkuat kuasa,” katanya menerusi kenyataan malam kelmarin.

Sementara itu beliau berkata satu kluster baharu direkodkan kelmarin iaitu Kluster Sawit Kinabatangan 2 yang merupakan kluster tempat kerja di ladang sawit Mukim Sukau, Kinabatangan melibatkan 124 kes positif sehingga kelmarin.

“Kes indeks merupakan seorang lelaki warga Indonesia berusia 19 tahun yang mula bergejala sejak 18 Ogos sebelum disahkan positif COVID-19 dan dirujuk ke Hospital Kinabatangan pada 23 Ogos untuk rawatan lanjut,” katanya.

Masidi berkata 2,430 kes positif COVID-19 direkodkan hari ini menjadikan jumlah kumulatif 150,273 kes, 2,415 pesakit sembuh menjadikan kumulatif 117,344 orang, manakala 4,885 orang masih menerima rawatan.-Bernama.

scroll to top