Sabah perlu lapangan terbang antarabangsa kedua, KKIA kian sesak – Dr Jeffrey

KUALA LUMPUR: Sabah memerlukan Lapangan Terbang Antarabangsa Kedua sebagai tambahan kepada Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) yang ketika ini merupakan lapangan terbang kedua paling sibuk di Malaysia.

Ahli Parlimen Keningau Datuk Seri Dr. Jeffrey G. Kitingan berkata Lapangan Terbang Antarabangsa Kedua diperlukan untuk menampung ketibaan pelancong antarabangsa yang terbanyak ke Sabah melalui KKIA.

“Saya mahu bertanya, apakah perancangan strategik Kementerian Pengangkutan untuk menambah baik dan menaik taraf lapangan terbang Sandakan dan Tawau sebagai lapangan terbang antarabangsa,” ujarnya.

Dr Jeffrey yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah berkata demikian dalam Persidangan Parlimen bagi perbahasan belanjawan peringkat kementerian pada Rabu.

Terdahulu Dr Jeffrey yang juga Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan Sabah meminta Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri mengadakan pameran galakan pelaburan dan perdagangan besar-besaran di Kota Kinabalu.

Dr Jeffrey memaklumkan, Sabah kini menerima banyak cadangan pelaburan dari China, Korea Selatan, Taiwan dan Jepun.

“Promosi pelaburan dibuat supaya bakal pelabur dapat melihat keadaan pelaburan di Sabah secara ‘first-hand’ untuk membantu mereka membuat keputusan melabur,” katanya.

scroll to top