SUCCC Alu-Alukan Cadangan Pelan Pemulihan Nasional Dibatalkan

TAN SRI ANDREW LIEW

Oleh YUSOP TEPPO

KOTA KINABALU: Dewan Perniagaan Cina Bersatu Sabah (SUCCC) setuju dengan cadangan Majlis Penasihat Ekonomi Negeri Sabah agar kerajaan persekutuan membatalkan pelan pemulihan nasional, sehingga kebanyakan bidang dan rakyat terus menunggu penyambungan semula operasi perniagaan dan pekerjaan.

Presiden SUCCC Tan Sri Andrew Liew menyatakan sokongannya terhadap cadangan yang dibuat oleh Pengerusi Majlis Penasihat Ekonomi Sabah, Tan Sri David Chu semalam melalui media.

David Chu semalam mendesak kerajaan persekutuan untuk membenarkan semua sektor perniagaan, termasuk industri perkhidmatan yang tidak penting, untuk membuka operasi mereka dan menghapuskan pelan pemulihan nasional yang membawa kepada berjuta-juta mata pencarian.

Liew percaya bahawa kerajaan persekutuan tidak lagi harus mengklasifikasikan perkhidmatan penting dan tidak penting, serta membenarkan kebanyakan bidang untuk meneruskan perniagaan, tetapi boleh beroperasi di bawah pematuhan prosedur operasi standard (SOP) untuk pencegahan wabak, termasuk kawalan orang ramai, dan membantu perniagaan, pekerja dan sebagainya untuk mengurangkan wabak ini secepat mungkin.

Beliau menyatakan demikian berhubung peningkatan keadaan wabak yang tidak menentu di Sabah.

Banyak perkhidmatan yang tidak penting telah menghadapi kesukaran berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan sepenuhnya hingga kegagalan pelan pemulihan nasional untuk meneruskan perniagaan.

“Oleh itu, kerajaan persekutuan, Majlis Keselamatan Negara atau agensi yang berkaitan mesti mengubah cara pencegahan wabak dan pada masa yang sama membenarkan lebih banyak bidang untuk meneruskan operasi,” katanya.

Beliau berharap agar kerajaan menerapkan strategi anti-wabak yang lebih fleksibel.

“Tindakan anti-wabak yang ada telah menarik rungutan dan kritikan dari akar umbi. Pekerja lebih menghadapi masalah pengangguran. Perusahaan dan perniagaan kecil dan sederhana semuanya menghadapi kesukaran,” katanya.

Beliau mengatakan bahawa sewaktu wabak ini telah menyebabkan ekonomi semua lapisan masyarakat merosot, tetapi ramai juga yang bersetuju untuk meneruskan perniagaan dengan mematuhi SOP yang ditetapkan.

“SUCCC gembira kerana Kerajaan Negeri Sabah melalui Sabah Electricity Sdn Bhd telah membeli bekalan elektrik dari negeri Sarawak untuk mengukuhkan lagi bekalan elektrik negeri ini.

Liew percaya bahawa pembelian bekalan elektrik kerajaan negeri dari negeri jiran untuk memenuhi permintaan bekalan elektrik yang stabil di wilayah ini lebih jauh lebih baik dan merupakan langkah fleksibel untuk meningkatkan bekalan elektrik di negeri ini.

Beliau memberitahu bahawa peningkatan bekalan elektrik Sabah dari pantai barat daya ke pantai timur menunjukkan bahawa kerajaan negeri di bawah pimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Noor komited untuk mengekalkan kualiti bekalan elektrik yang baik.

Liew juga merupakan ahli Majlis Penasihat Ekonomi Sabah dan Naib Presiden Dewan Perdagangan dan Perindustrian Cina Bersekutu Malaysia berkata SUCCC juga berterima kasih kepada kerajaan negeri kerana membantu peniaga makanan laut yang meminta penundaan cukai jualan eksport makanan laut negeri itu.

Beliau memuji Timbalan Ketua Menteri dan Menteri Pertanian dan Perikanan, Datuk Seri Dr. Jeffry Kitingan kerana mengumumkan keputusan kerajaan negeri yang disebutkan di atas untuk mengurangkan kesan berterusan wabak ini terhadap ekonomi.

scroll to top