SUCCC Rakam Terima Kasih Kepada Para Pemimpin GRS

TAN SRI ANDREW LIEW

Oleh YUSOP TEPPO

SANDAKAN: Dewan Perniagaan Cina Bersatu Sabah (SUCCC) merakamkan terima kasih kepada para pemimpin Gabungan Rakyat Sabah (GRS) berdasarkan ‘Kepercayaan Rakyat’ terus mengekalkan kerjasama dan memperkuat lagi kerajaan negeri Sabah bagi memastikan kestabilan politik di negeri ini dan berusaha menyelesaikan masalah wabak.

Presiden SUCCC yang juga Anggota Majlis Penasihat Ekonomi Negeri Sabah Tan Sri Andrew Liew dalam satu kenyataan berkata, keadaan politik di negeri ini stabil, yang mencerminkan bahawa para pemimpin parti-parti anggota GRS mementingkan tanggungjawab yang diamanahkan dan bersungguh-sungguh melaksanakan idea pembangunan untuk rakyat.

Beliau sangat menghargai fokus kerajaan negeri dalam mencegah wabak, serta memulihkan ekonomi negeri dan menjamin kestabilan politik.

Liew menegaskan bahawa kerajaan negeri, di bawah pimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Noor terus komited mengutamakan keselamatan hidup dan kesihatan masyarakat.

“Dengan hubungan yang baik, para pemimpin parti anggota GRS telah mengumpulkan pasukan yang kuat untuk memikul misi mengatasi kesulitan dan berfungsi sebagai senjata yang stabil untuk melindungi operasi normal Sabah,” tegasnya.

Pada Khamis, Hajiji mengumumkan bahawa para pemimpin GRS bersatu dan terus menegakkan mandat yang diberikan oleh rakyat dalam pilihan raya negeri September lalu dan terus bekerjasama dalam kerajaan negeri.

Menurut Liew, dalam keadaan pencegahan dan kawalan wabak sekarang, Hajiji  menumpukan perhatian untuk mendengarkan rintihan rakyat, mengambil berat tentang keperluan rakyat, memahami tuntutan rakyat, dan memimpin GRS untuk bersatu dan berusaha keras untuk memajukan pemulihan ekonomi negeri ini.

Beliau berkata keadaan wabak di negeri ini semakin merisaukan sejak akhir-akhir ini.

“Strategi pencegahan dan pengendalian wabak yang dikendalikan oleh kerajaan secara langsung berkaitan dengan kesihatan rakyat dan kestabilan ekonomi secara keseluruhan. Politik negara memerlukan koordinasi dan kerjasama di semua peringkat setiap jabatan.

“Tugas penting semasa adalah untuk memastikan bahawa para pemimpin memiliki hati yang kuat dan benar-benar menjelaskan prasyarat dan prinsip tindak balas kecemasan terhadap wabak ini, untuk menjaga ketertiban sosial, menghidupkan kembali ekonomi, dan peduli dengan isu-isu panas rakyat sementara memerangi wabak itu, dan untuk memastikan keharmonian sosial di negeri ini agar terus kestabilan,” katanya.

Liew yang juga Naib Presiden Dewan Perniagaan Cina Bersekutu Malaysia mengingatkan para peniaga di negeri ini agar terus mematuhi prosedur operasi standart (SOP)  untuk mencegah dan mengendalikan wabak yang memburuk baru-baru ini, agar dapat terus maju menuju kemenangan perang.

Liew menekankan bahawa kita mesti melaksanakan kawalan wabak bersama dan langkah pencegahan wabak dari rumah, tempat kerja, komuniti ke bandar dan bandar untuk mencegah penyebaran penyakit yang diimport.

scroll to top