SUCCC sokong pendirian KM hidupkan semula ekonomi

TAN SRI ANDREW LIEW

KOTA KINABALU: Dewan Perniagaan Cina Bersatu Sabah (SUCCC) menyokong penuh pendirian Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Haji Noor untuk menghidupkan semula ekonomi dengan melonggarkan beberapa aktiviti sosial dan ekonomi di Sabah.

Presiden SUCCC Tan Sri Andrew Liew yang juga Ahli Jawatankuasa Penasihat Ekonomi Negeri Sabah berkata, tindakan oleh Ketua Menteri ini tidak boleh ditindas oleh Malaysia Barat, kerana Sabah terus mengambil langkah pencegahan wabak ini tanpa sebarang masalah.

Beliau berkata, Hajiji beranggapan pemulihan ekonomi secara beransur-ansur di bawah sekatan tertentu, iaitu dengan memasuki tahap pemulihan secepat mungkin untuk menyelamatkan tahap trauma sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), menggambarkan beliau (Hajiji) mementingkan ekonomi negeri ini.

“SUCCC menyokong penuh tindakan Ketua Menteri, dan menerapkan keputusan yang tepat pada waktunya untuk menyelamatkan keadaan ekonomi negeri ini. Ia tidak boleh dinafikan oleh ‘tekanan tinggi’ kerajaan Persekutuan,” katanya sebagai mengulas pengumuman Ketua Menteri pada 28 Jun lalu berhubung pelaksanaan Pelan Pemulihan Negara Fasa 1 Negeri Sabah dengan masih mengekalkan prosedur operasi standard (SOP) PKP.

Liew berkata, kerajaan negeri melaksanakan dasar pentadbiran mengenai perincian dan fleksibiliti operasi standard, sentiasa berkomunikasi rapat dengan agensi-agensi berkaitan dan sangat bertanggungjawab terhadap kesihatan masyarakat.

“Kami yakin kerajaan negeri akan mengambil langkah-langkah yang paling ketat dan secara aktif bertindak balas terhadap pemulihan ekonomi.

“Pada masa ini dengan penurunan kes COVID-19 di beberapa negeri, bandar-bandar ekonomi utama juga telah melaksanakan sedikit kelonggaran, iaitu membenarkan operasi restoran, kedai makan dan sebagainya dengan mengamalkan penjarakan dan jumlah pelanggan yang terhad,” katanya.

Liew yang juga naib pengerusi Dewan Perniagaan Cina Malaysia berkata, keadaan Sabah dan Malaysia Barat berbeza, sudah tentu kunci kerajaan negeri untuk menyelamatkan ekonomi negeri bergantung pada banyak faktor.

“Keputusan Ketua Menteri dapat membantu para peniaga untuk melalui tempoh yang sukar. Salah satu kunci pemulihan daripada krisis adalah salah satu daripadanya,” katanya.

Katanya, dalam menghadapi naik turunnya kes COVID-19 dan situasi ekonomi, Ketua Menteri harus sentiasa berusaha untuk mencapai keseimbangan antara penularan wabak yang berubah-ubah dan ekonomi, dan kerajaan Persekutuan harus membuat perubahan kecil dalam pelaksanaan.

scroll to top