Tiada Bacaan Meter Di Kawasan PKPD – SESB

IR. IDRIS MOHD NOOR.

KOTA KINABALU: Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) tidak akan melaksanakan kerja-kerja membaca meter pengguna di kawasan yang terlibat dengan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Pengurus Besar Kanan (Pengurusan Aset) Ir. Idris Mohd Noor berkata, tindakan itu diambil bagi memastikan penularan wabak COVID -19 dapat dibendung melalui kontak dengan pelanggan.

“Keputusan ini dibuat bukan sahaja untuk keselamatan warga kerja SESB tetapi juga orang awam,” katanya dalam satu kenyataan media pada Selasa.

Operasi bacaan meter dan penyerahan bil fizikal kepada pengguna akan disambung semula apabila keadaan pandemik pulih di kawasan-kawasan terbabit.

Justeru itu, beliau berkata, akaun pengguna masih dibilkan secara anggaran di dalam sistem berdasarkan kepada amaun bil pada bulan sebelumnya.

“Bil anggaran ini akan diselaraskan apabila bacaan sebenar di tapak dan penyerahan bil secara fizikal disambung semula kelak,” katanya.

Dalam pada itu, Idris menasihati pengguna untuk mendaftar Online Customer Service (OCS) SESB di https://ocs.sesb.com untuk menyemak bil terkini.

Beliau juga menyarankan pengguna untuk mengemaskini maklumat data pengguna bagi memudahkan informasi terkini mengenai perkhidmatan SESB disalurkan kepada pengguna termasuk perkhidmatan menerima pesanan ringkas (SMS).

Selain itu, pengguna juga boleh membuat semakan sendiri ke atas bil elektrik mereka dengan membuat bacaan sendiri iaitu dengan mengambil bacaan terkini di meter elektrik premis rumah.

Catatkan bacaan terkini pada meter elektrik dan semak perbandingan melalui bil elektrik terakhir yang diterima. Contohnya bacaan terkini pada meter adalah 61701 kWh dan ‘bacaan semasa’ pada bil terakhir adalah 61069 kWh iaitu perbezaan sebanyak 632 kWh.

Seterusnya pengguna boleh melayari Kalkulator Tarif Negeri Sabah & Wilayah Persekutuan Labuan melalui pautan https://www.sesb.com.my/content/tariff-calculator-st dengan memasukkan nilai perbezaan berkenaan untuk mendapatkan jumlah bil sebenar.

Pengguna juga boleh majukan maklumat bacaan berkenaan ke nombor WhatsApp rasmi SESB di talian 019-852 5427 atau emel ke komersil@sesb.com.my.

Sementara itu, pengguna yang berada di kawasan PKPD boleh membuat pembayaran bil elektrik melalui perbankan atas talian atau melalui ejen-ejen kutipan seperti Shoppee, Lazada e-Wallet, My Boost e-Wallet dan Paynow e-Wallet.

SESB juga bersedia untuk memudahkan sebarang pertanyaan dan urusan anda melalui saluran SESB Careline 15454, 088-515000 atau melalui WhatsApp 019-852 5427.

scroll to top