Tingkatkan Kualiti PdPR

BERLANGSUNG ... Sesi pembentangan sedang berlangsung.

LABUAN: Pembudayaan kajian tindakan adalah wadah terbaik bagi seseorang guru meningkatkan kualiti Pembelajaran dan Pengajaran di Rumah (PdPR) secara berterusan.

Pendekatan yang lahir daripada daya kreativiti dan inovasi mampu menarik minat dan perhatian murid terhadap PdPR.

KETUA JURULATIH UTAMA … Dr. Hyginus Lester Lee

Dalam memastikan inspirasi ini tercapai, Sektor Perancangan, Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan telah melaksanakan Pembentangan Kajian Tindakan peringkat Wilayah Persekutuan Labuan pada Khamis lalu.

Program yang dibuat sepenuhnya secara dalam talian ini adalah inisiatif di bawah program Pembudayaan Kajian Tindakan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Dasar Pendidikan (BPPDP), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Penyelaras program, Zailiana Zainol, berkata kajian yang telah dihasilkan oleh guru-guru di wilayah ini adalah berfokus kepada pendekatan terbaik PdPR terutamanya dalam tempoh pandemik COVID-19.

“Seramai 12 guru telah membuat pembentangan kertas kajian tindakan mereka kali ini. Mereka telah dilatih oleh 5 orang jurulatih yang diketuai oleh Pegawai SISC+ di Sektor Pembelajaran, Dr. Hyginius Lester Lee,”katanya yang juga Penolong Pengarah di Sektor Perancangan.

PENGARAH PENDIDIKAN… Yusup Haji Mohamad.

Selain itu, barisan Jurulatih Utama yang lain terdiri daripada Penolong Kanan Pentadbiran SK Patau-Patau, Dalilah Desa, guru SMK Mutiara, Junaidah Baharuddin, guru SKK SK St Anne, Ciptho Wiryawan @ Mohd Ikhwani dan guru SK Pekan II, Siti Farah Idayu Madi.

“Pembentangan mereka ini dinilai oleh 6 panel yang telah dilantik dan pembentangan kertas kajian terbaik akan dipilih untuk mewakili W.P. Labuan dalam pembentangan di Persidangan Penyelidikan Pendidikan Peringkat Kebangsaan Kali ke-16 yang dijangka akan diadakan pada Oktober depan,” katanya.

Menurut Zailiana lagi, sebanyak lima sekolah rendah terlibat dalam tujuh pembentangan kertas kajian iaitu SKK SK St. Anne, SK Sungai Bedaun (2 kertas), SK Pekan 2 (2 kertas), SKK SK Rancha-Rancha dan SK Pantai.

Manakala 4 pembentangan lagi daripada sekolah menengah iaitu SMK Mutiara (3 kertas) dan Sekolah Menengah St. Anthony.

PENYELARAS … Zailiana Zainol.

Dalam ucapan perasmiannya, Pengarah Pendidikan WP.Labuan, Yusup Haji Mohamad telah menekankan kepentingan kreativiti dan inovasi yang dijelmakan di dalam bentuk penulisan kajian tindakan untuk dikongsi bersama.

“Dalam era pandemik ini kita dapat lihat guru-guru berusaha mengoptimumkan penggunaan kemahiran ICT. Situasi pengajaran dan pembelajaran menjadi semakin berbeza, mencabar dan mengekang amalan-amalan lazim sebelum ini.

“Justeru, kajian tindakan amatlah relevan dan sangat rapat dengan guru dalam meningkatkan kualiti PdPR dalam tempoh ini,”katanya.

PENGGERAK … Barisan penggerak Pembentangan Kajian Tindakan.

Sesi pembentangan turut dihadiri oleh Ketua Penolong Pengarah Unit Pembangunan Pembudayaan Penyelidikan, Selvarajah a/l Manikam bersama Ketua Penolong Pengarah BPPDP, KPM, Dr. Haji Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Sektor Perancangan, Mohd Nizam Yasim dalam sesi ucapan penutup mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada pihak urusetia dan semua pembentang yang berjaya menyiapkan dan membentangkan penulisan kajian tindakan masing-masing.

scroll to top