Kawal Aktiviti Sukan, Rekreasi Elak Risiko Kecederaan Semasa Pandemik COVID-19

KAWAL AKTIVITI…Masyarakat hendaklah patuhi SOP ketika melaksanakan aktiviti.

TANJUNG MALIM: Beberapa kes kemalangan maut dan kecederaan yang berlaku sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)  memberikan imej yang kurang baik terhadap aktiviti sukan dan rekreasi sekali gus memberi cabaran secara langsung kepada pengurusan risiko aktiviti berkenaan.

Dekan Fakulti Sains Sukan dan Kejurulatihan, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Dr Jaffry Zakaria berpendapat dalam keghairahan menjalankan aktiviti untuk kesihatan dan juga riadah, masyarakat  perlu memikirkan  faktor risiko dan juga keselamatan diri.

DR JAFFRY ZAKARIA.

“Antara aktiviti yang menjadi trending kini adalah berbasikal dan larian selain pertandingan secara virtual menyebabkan berlakunya peningkatan yang mendadak dalam aktiviti ini.

Walau bagaimanapun, katanya, beberapa kes seperti kejadian di Perlis apabila seorang penunggang basikal maut dilanggar kereta, manakala seorang lelaki  maut ketika aktiviti mendaki gunung di Pulau Pinang memberi implikasi negatif terhadap perkembangan aktiviti sukan dan rekreasi di negara ini semasa pandemik.

Justeru, katanya,  bagi mengawal risiko dalam kalangan penggiat mahupun individu setiap aktiviti perlu beretika walaupun kebanyakannya kurang memahami dan mengetahui etika setiap aktiviti yang ingin dijalankan.

Beliau berkata kelemahan itu dapat mengundang dan menjadi punca kepada berlakunya kemalangan sama ada kepada diri sendiri mahupun individu yang lain.

Sebagai contohnya, katanya, dalam aktiviti berbasikal, setiap penunggang perlulah mematuhi etika aktiviti tunggangan seperti memakai helmet, memakai pakaian yang cerah, kayuhan tidak mengganggu pengguna jalan raya yang lain dan juga mematuhi peraturan jalan raya.

“Tidak kira apa sahaja aktiviti sukan dan rekreasi yang ingin dijalankan, setiap individu seharusnya terlebih dahulu melakukan regangan dan memanaskan badan bagi membolehkan otot-otot dalam keadaan bersedia untuk aktiviti,” katanya.

Dr Jaffry menyarankan mana-mana individu menjalankan aktiviti secara berperingkat bagi membolehkan tubuh badan beradaptasi dengan aktiviti lebih-lebih lagi jika aktiviti tersebut adalah yang baru pertama kali dijalankan.

“Setiap individu perlu mengetahui status kemampuan diri dengan aktiviti yang akan dijalankan dan merujuk dengan garis panduan aktiviti fizikal Malaysia yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Selain itu, katanya, menilai kemampuan diri adalah penting kerana setiap individu dengan individu lain tidak sama dari aspek tahap kecergasannya seperti berlari jarak jauh yang perlu bermula dengan jarak yang pendek dan sederhana  beberapa kali.

Beliau berkata jika terus berlari dalam jarak yang jauh dikhuatiri boleh menyebabkan risiko kecederaan kepada individu tersebut.

“Selain itu elakkan  diri melakukan aktiviti senaman dalam keadaan cuaca yang tidak menentu seperti kepanasan yang melampau, panas terik, hujan lebat dan juga angin kencang,” katanya.

Beliau mencadangkan supaya aktiviti dijalankan pada awal pagi atau lewat petang kerana cuaca agak redup dan  menyemak ramalan kaji cuaca daripada laman web rasmi pihak berkuasa.

PATUHI … Dr Jaffry menasihati masyarakat agar sentiasa mematuhi segala saranan berkaitan keselamatan diri sebelum menjalankan aktiviti fizikal.

Setiap peralatan yang akan digunakan, katanya,  perlu diperiksa agar berada dalam keadaan yang baik terutamanya aktiviti-aktiviti seperti berbasikal dan juga mesin latihan bebanan kerana bersifat teknikal.

Dr Jaffry menasihati masyarakat agar sentiasa mematuhi segala saranan berkaitan keselamatan diri sebelum menjalankan aktiviti fizikal.

“Kesihatan dan juga keselamatan perlu diimbangi agar tidak berlaku risiko kecederaan kepada penggiat mahupun individu terutamanya dalam kemelut pandemik Covid-19 yang belum bila berakhir.

scroll to top