Penang FC Atasi Sri Pahang, Selangor Pesta Gol

DIHADANG ... Pemain Penang FC Anselmo Arruda Da Silva (kanan) cuba melepasi pemain Sri Pahang FC Muhd Ashar Al Aafiz Abdullah pada perlawanan Liga Super di Stadium Darul Makmur semalam.

KUALA LUMPUR: Penang FC berjaya melonjak ke tempat kedua Liga Super, selepas mencatatkan kemenangan tipis 2-1 ke atas Sri Pahang FC di Stadium Darul Makmur, Kuantan, sekali gus meneruskan pemburuan untuk slot ke Piala AFC 2022.

Turun selaku tuan rumah, skuad Tok Gajah berjaya memecahkan kebuntuan pada minit ke-61 menerusi jaringan penyerang import dari Sudan Kenny Athiu, yang meledak masuk lorongan cantik daripada Muhammad Baqiuddin Shamsudin.

Namun, skuad Harimau Kumbang berjaya bangkit menyamakan kedudukan menerusi pemain import dari Brazil Endrick dos Santos pada minit ke-68, apabila percubaannya gagal ditangkap dengan kemas oleh penjaga gawang Sri Pahang Mohamad Helmi Eliza Elias.

Kecuaian di bahagian pertahanan sekali lagi menghukum skuad kendalian Dollah Salleh, apabila bola yang cuba dikeluarkan oleh pemain pertahanan terkena lutut Muhammad Danial Ashraf Abdullah, sebelum terpantul masuk ke dalam gawang pada minit ke-72.

Keputusan itu membantu Penang FC mengumpul 40 mata selepas 21 perlawanan, untuk memintas Kedah Darul Aman (KDA) FC yang mempunyai 39 mata dengan kelebihan satu perlawanan dan Terengganu FC yang memiliki 37 mata.

Sementara itu, Selangor FC pula berpesta gol 6-0 ke atas Sabah FC, untuk mencatatkan kemenangan terbesar musim ini di Stadium Likas, Kota Kinabalu.

Skuad Gergasi Merah bermula garang apabila penyerang import dari Nigeria Ifedayo Olusegun mengegarkan gawang pasukan tuan rumah sebanyak dua kali dalam dua minit pada minit ke-22 dan 24, sebelum Mukhairi Ajmal melebarkan jurang pada masa kecederaan babak pertama (45+1).

Bersambung babak kedua, Selangor terus menambah derita buat skuad ‘The Rhinos’ menerusi jaringan Mohammad Nor Hakim Hassan pada minit ke-46 dan Ahmad Danial Ahmad Asri pada minit ke-75.

Ifedayo melengkapkan hatriknya pada minit ke-89, sekali gus mencipta rekod baharu 25 gol dalam semusim Liga Super.-Bernama.

scroll to top