Skuad Silat Sabah sasar tiga pingat emas SUKMA XX

Tun Juhar (tengah) merakamkan gambar kenangan bersama Pasukan Silat SUKMA Sabah serta rombongan PSSPGM dari Kedah.

KOTA KINABALU: Skuad Silat Sabah meletakkan sasaran tiga pingat emas pada Temasya Sukan Malaysia (SUKMA XX).

Yang Dipertua Persekutuan Silat Kebangsaan Negeri Sabah (PSS PESAKA Sabah), Datuk Iliyas Ibrahim berkata Sabah menyandarkan harapan kepada pesilat wanita negara, Merrywati Manuil bagi menyumbang sekurang-kurangnya satu pingat emas.

“Walaupun sasaran ini nampak sedikit namun amat realistik untuk dicapai oleh para pesilat Sabah berdasarkan latihan dan persediaan yang dilakukan untuk menghadapi kejohanan SUKMA.

“Skuad Silat Sabah diwakili 30 orang ke temasya SUKMA yang akan berlangsung di Lembah Klang pada 16 hingga 24 September ini.

“Pasukan terdiri daripada 25 pesilat dan empat jurulatih, manakala Naib Yang Dipertua PSS PESAKA Sabah, Awang Mesri Awang Kepli bertindak sebagai pengurus pasukan,” katanya kepada media selepas mengadakan kunjungan hormat terhadap Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin di Istana Seri Kinabalu pada Isnin.

Tun Juhar juga menerima kunjungan Yang Dipertua Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayong Malaysia (PSSPGM), Tuah Jani Abd Majid serta rombongan.

Tuah (enam dari kiri) memakaikan tanjak dan sandang kepada Tun Juhar, sambil diperhatikan Toh Puan Norlidah (kanan).

Tuah menjelaskan, selepas ditubuhkan 15 tahun lalu, Seni Silat Gayong kian mendapat sambutan dalam kalangan masyarakat dan kini mempunyai 25 cawangan di Sabah.

Pada kunjungan tersebut, beliau menyampaikan Sandang Kebesaran Penaung Tertinggi Kehormat PSSPGM, Seri Mahkota Dewangga Chula Sakti kepada Tun Juhar yang disaksikan isteri, Toh Puan Norlidah R.M Jasni.-PENERANGAN.

scroll to top