Walau Berpengalaman, Cabaran Di Tokyo Tidak Akan Dianggap Mudah

KUALA LUMPUR: Selepas menyertai tiga Olimpik dengan dua daripada membawa pulang pingat, namun ratu terjun negara Pandelela tidak akan mengambil mudah cabaran yang akan dihadapi di Tokyo.

Penerjun kelahiran Kuching berusia 28 tahun itu, yang akan menyertai Olimpik kali keempat berturut-turut itu sejak penyertaan pertamanya di Olimpik Beijing 2008, akui beliau amat teruja menyertai sukan itu.

“Saya masih amat teruja dan berharap untuk lakukan yang terbaik, seperti biasa dalam pertandingan. Sebagai altet berpengalaman, saya masih rasakan seperti atlet biasa lain, masih perlu berlatih sebanyak mungkin dan masih perlu lakukan yang terbaik.

“Nasihat saya (kepada atlet muda lain) ialah, lakukan apa yang selalu anda lakukan tetapi lakukan yang terbaik,” katanya dalam satu video dimuat naik di Facebook Majlis Olimpik Malaysia (OCM), kelmarin.

Berkongsikan pengalamannya sejak tiba di Jepun pada Ahad, juara acara terjun 10 meter (m) platform individu wanita di Piala Dunia Terjun 2021 itu berkata, beliau amat ternanti-nantikan, makanan, suasana latihan di Pusat Akuatik Tokyo dan juga persekitaraan sekitar Perkampungan Sukan.

Pandelela, penerjun Malaysia pertama memenangi pingat Olimpik apabila memenangi pingat gangsa di Olimpik London pada 2012 berharap, acara pembukaan malam ini, tidak akan memenatkan, kerana beliau perlu mendapatkan rehat yang mencukupi dan bersedia untuk latihan pada Sabtu.

Pemenang pingat perak dalam acara terjun 10m platform seirama bersama Cheong Jun Hoong akan memulakan kempen di Tokyo dalam acara yang sama pada Selasa, kali ini bersama Leong Mun Yee, sebelum bertanding dalam acara platform 10m individu pada 4 Ogos.-Bernama.

scroll to top