Pemimpin, Ahli Parlimen Digesa Utama Kepentingan Rakyat

DATUK MOHD AINAL FATTAH

KOTA KINABALU: Golongan pemimpin terutamanya ahli-ahli Parlimen digesa lebih mengutamakan kepentingan dan kesejahteraan rakyat yang kini berdepan tekanan ekonomi dan terkesan akibat pandemik Covid-19, kata Datuk Haji Mohd Ainal Fattah, seorang peguam kanan yang juga pejuang hak asasi manusia.

Beliau berkata tumpuan hendaklah diberikan kepada usaha memulihkan kehidupan rakyat jelata dan bukan perebutan kuasa dengan menjatuhkan kerajaan yang sedia ada.

Ainal juga mengingatkan agar golongan pemimpin menyedari keperluan untuk mengembalikan kestabilan politik demi kebaikan rakyat dan negara.

Menurutnya, kesatuan amatlah penting di kalangan pemimpin bagi membolehkan mereka berdepan cabaran dan masalah selain mengelakkan perpecahan di kalangan rakyat.

Ketika diminta mengulas mengenai senario politik terkini, beliau menasihatkan agar ahli-ahli Parlimen mengetepikan perselisihan antara mereka dan kembali fokus kepada usaha memulihkan ekonomi dan memastikan kesejahteraan rakyat yang terjejas akibat pandemik.

Beliau juga menggesa agar semua pihak memberi sokongan kepada Perdana Menteri bagi memastikan kestabilan kerajaan untuk membawa lebih banyak program demi kepentingan rakyat dalam berdepan cabaran ketika pandemik ini.

Ainal juga setuju dengan pendapat pemimpin veteran, Tan Sri Dr Rais Yatim supaya semua pemimpin Melayu yang menerajui parti politik masing-masing mesti ke meja bulat dan mencari formula menjenamakan semula perjuangan kebangsaan serta kepentingan orang Melayu dan bumiputera yang menjadi teras kestabilan politik di Malaysia.

scroll to top