India juara SOJC edisi ke-10

JOHOR BAHRU: India muncul juara Kejohanan Hoki Piala Sultan Johor (SOJC) 2022 selepas menewaskan Australia 5-4 menerusi pukulan penentuan penalti di Stadium Hoki Taman Daya, pada Sabtu malam.

Dengan kejayaan itu, India menambah koleksinya menjuarai SOJC buat kali ketiga selepas mencapai kejayaan sama pada tahun 2013 dan 2014.

Skuad kendalian C R Kumar itu membuka tirai jaringan pada suku pertama minit ke-14 menerusi pukulan bola padang Sudeep Chirmako, namun Australia bangkit menyamakan kedudukan pada suku kedua menerusi pukulan bola padang Jack Holland pada minit ke-29.

Kedua-dua pasukan itu terikat 1-1 sehingga suku keempat perlawanan sebelum kemenangan terpaksa ditentukan melalui pukulan penentuan penalti.

Melalui pukulan penentuan penalti berkenaan, India yang mendahului 5-4 kemudiannya mengesahkan kejuaraan apabila percubaan Joshua Brooks berjaya ditepis keluar penjaga gol India Shashikumar Mohith Honnenahalli.

Ia sekali gus menafikan peluang Australia untuk bergelar juara dan mengulangi kemenangan pada 2016 dan 2017, terutama dengan prestasi cemerlang yang dipamerkan pasukan itu sejak awal kejohanan berkenaan.

Sementara itu pemain Australia Cooper Burns dinobatkan sebagai pemain terbaik manakala Sharda Nand Tiwari dari India sebagai penjaring terbanyak.

Tunku Temenggong Johor Tunku Idris Iskandar Al-Haj Sultan Ibrahim berkenan menyampaikan piala kemenangan SOJC edisi ke-10 itu kepada pasukan India.

Terdahulu, dalam aksi akhir hari ini Great Britain muncul pemenang tempat ketiga setelah menewaskan Jepun 3-1, manakala skuad hoki negara bawah 21 tahun terpaksa berpuas hati di tempat terakhir selepas tewas 2-3 dengan Afrika Selatan.-BERNAMA.

scroll to top