15 maut, lori tangki minyak meletup

KUMPUL MAKLUMAT: Anggota polis Afrika Selatan dan forensik memeriksa kawasan insiden letupan lori membawa tangki minyak di Boksburg, timur Johannesburg. — Gambar AFP

JOHANNESBURG, Afrika Selatan: Angka kematian akibat letupan lori tangki minyak di sebuah bandar Afrika Selatan di timur Johannesburg telah meningkat kepada 15 orang, menurut menteri kesihatan pada Ahad.

“Pada Sabtu, angka kematian adalah 10 orang dan sekarang kami mempunyai sehingga 15 orang sehingga pagi ini,” Joe Phaahla memberitahu wartawan di Hospital Memorial Tambo.

Lori tangki, yang membawa gas petroleum cair (LPG), telah tersangkut di bawah sebuah jambatan berhampiran dengan hospital dan rumah-rumah pada pagi Sabtu di Boksburg, timur Johannesburg.

Menteri menyatakan tiga pekerja hospital, dua jururawat dan seorang pemandu, meninggal dunia kemudian akibat kecederaan melecur yang teruk.

Seramai 37 orang tercedera, termasuk 24 pesakit dan 13 anggota kakitangan yang terlibat dalam kemalangan di hospital dan unit kecemasan pada masa letupan itu.

“Mereka mengalami melecur teruk dan telah dihantar ke beberapa buah hospital berhampiran,” menurut Phaahla.
Beberapa orang lagi terkena serpihan kaca, tambah beliau, sementara beberapa orang tercedera ketika mereka berada di tempat letak kereta atau di depan hospital.

“Kami menyampaikan ucapan takziah kami yang paling mendalam bagi keluarga yang kehilangan orang tersayang kami,” kata mereka.

Rakaman video dalam media sosial menunjukkan satu bebola api yang besar di bawah jambatan, di mana lori tangki itu kelihatan terlalu tinggi untuk melaluinya.

Ia sedang membawa 60,000 liter LPG yang digunakan terutama untuk memasak dan dapur gas serta datang dari tenggara negara.

Menteri kesihatan menyatakan letupan telah mengakibatkan kerosakan teruk pada unit kecemasan dan kemalangan di hospital dan jabatan X-ray.

“Bahagian bumbung rosak, silingnya jatuh, tingkap pecah dan terdapat kerosakan pada peralatan lain,” menurut Phaahla.
Di kebanyakan tingkat di hospital, cermin tingkap telah pecah, tambahnya.

Saksi, Jean Marie Booysen menyatakan pada Sabtu bagaimana beliau merasakan satu “gegaran yang kuat” pada waktu pagi, sejurus selepas jam 6.30 pagi waktu tempatan.

“Saya naik ke atas untuk menikmati secawan teh dan saya melihat api yang sangat besar, saya memikirkan sebuah rumah telah terbakar.”

Beliau menyatakan beliau kemudian mengetahui tentang kematian “dua orang… di sini di seberang jalan, seorang budak perempuan, 16 tahun, dan remaja lelaki, 25 tahun, yang datang dan memotong rumput saya pada setiap hujung minggu untuk saya”.

Seorang lagi saksi bernama William, yang tidak menyatakan nama keluarganya, menyatakan penduduk berhampiran dapat merasakan kesan letupan.

“Saya fikir saya berada 50 meter (164 kaki) jauhnya dari tempat kejadian. Kami telah mengalami melecur di bahagian belakang kami,” kata beliau. — AFP

 

scroll to top