MRS terima royalti RM84,220 lagu-lagu etnik sepanjang Kaamatan 2023

Asmin bersalaman Dr Jeffrey diiringi Robert.

KOTA KINABALU: Music Rights Sabah (MRS Berhad) akan menerima royalti RM84,220 bagi penggunaan lagu-lagu tempatan sepanjang Kaamatan 2023 anjuran Kerajaan Negeri Sabah.

Timbalan Ketua Menteri yang juga Pengerusi Kaamatan 2023 Datuk Seri Dr Jeffrey G Kitingan berkata Jawatankuasa Penganjur Pesta Kaamatan sangat prihatin terhadap nasib dan hak penggiat seni tempatan Sabah.

Rombongan MRS Bhd bersama Dr Jeffrey dan Robert

“Selama 30 tahun ini hak kalangan penggiat seni tempatan Sabah tidak terbela,” katanya ketika menerima kunjungan MRS Berhad diketuai Pengarah Urusannya Asmin Mudin kelmarin.

Hadir sama Setiausaha Tetap Kementerian Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan Robert Stidi.

Kunjungan MRS bertujuan memberi taklimat pelesenan lagu-lagu etnik tempatan sepanjang Kaamatan di 34 buah daerah di Sabah, tujuh cawangan Persatuan Kebudayaan Kadazan Dusun (KDCA) di luar Sabah dan Hongkod Koisaan, Penampang pada Mei.

Lagu-lagu etnik Sabah itu terletak di bawah mandat MRS.

Dalam reaksinya, Asmin berterima kasih kepada Kerajaan Sabah melalui Jawatankuasa Penganjur Pesta Kaamatan Negeri Sabah 2023 kerana memperhalusi dan menyokong penuh usaha MRS.

Katanya, “Walaupun perkara itu masih terlalu baharu buat semua di Sabah, namun persetujuan yang dicapai boleh dianggap perintis kepada pembangunan industri muzik Sabah.”

Menurut Asmin, dengan pemberian royalti itu para peserta Sugandoi, artis jemputan dan penganjur Pesta Kaamatan boleh menggunakan lagu etnik tempatan di bawah mandat MRS tanpa ragu-ragu.

“Penggunaan lagu-lagu etnik itu merangkumi Unduk Ngadau, Sugandoi, Konsert Kaamatan atau karaoke terbuka di gerai-gerai Kaamatan,” katanya.

Bagaimanapun, Asmin menegaskan pelesenan itu tidak terpakai kepada penganjuran Pesta Kaamatan bukan anjuran Kerajaan Negeri Sabah dan KDCA.

Asmin menyifatkan Jawatankuasa Pesta Kaamatan Negeri Sabah 2023 sebagai contoh dan teladan kepada penganjur lain dari segi nilai moral dan kebertanggungjawaban dalam menjaga hak penggiat seni tempatan.

scroll to top